середа, 25 травня 2016 р.


Відкриття памятного знаку у м. Берестечко


Щороку, 22 травня жителі м. Берестечко вшановують пам'ять борців за Українську державність, які полягли в 1919 р. на Берестечківській землі. За переказами Берестечківських старожилів, підрозділ Українських січових стрільців чисельністю до 50 осіб увійшов у місто саме в цей день, 22 травня 1919 р. Слідом у Берестечко проникли польські війська. Українці, не маючи набоїв, змушені були здатися у полон. Але польські жовніри, всупереч усім правилам ведення війни, розстріляли полонених на майдані поблизу Свято-Троїцького православного собору. Похоронили замордованих Українських січових стрільців у братській могилі на місцевому кладовищі.

14 жовтня 2015 р., в день козацтва, місцева громадськість встановила та освятила пам’ятний знак на місці розстрілу Українських Січових стрільців на Майдані Соборності.
 
 
На цій території зібралися родичі загиблих, вчителі та учні Берестечківської ЗОШ І-ІІІ ступеня, працівники бібліотеки для дорослих та бібліотеки для дітей, працівники психоневрологічного інтернату, жителі міста. Також на місце освячення прибула процесія і хористи Свято-Троїцького собору міста Берестечка на чолі із настоятилем храму отцем Димитрієм.
Духовний наставник здійснив чин освячення пам’ятника, окропив його свяченою водою. Разом із присутніми отець Димитрій возніс щирі молитви до Бога, щоб той успокоїв душі невинно убитих січових стрільців там, де праведники спочивають. Закликав мирян молитися за усіх полеглих у війні, за найскоріше настання миру в нашій Україні.
 
 
 
Працівники бібліотеки та інші присутні положили до пам’ятника вінки та квіти, прозвучали слова подяки за увічнення світлої пам’яті погиблих.
 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар